Dat prachtige bomenlaantje

Je staat er vaak niet bij stil, maar bomen in jouw straat en in heel Nederland lopen risico. En dat terwijl je het zo normaal vindt, dat je aan het einde van de dag door je bomenlaantje naar huis toe fietst. Het is dus goed om je bewust te zijn van boomziekten die de kop op steken. Of je nu zelf een flinke tuin hebt waarin bomen staan die je in de gaten wilt houden, of de gemeente een seintje wilt geven dat een bepaalde boom er dit jaar anders bij staat dan de afgelopen jaren. De natuur heeft je hulp soms gewoon nodig. Samen zorg je voor de natuur in jouw omgeving.

Verschillende boomziekten

Het herkennen van boomziektes is niet eenvoudig. Natuurlijk zie je het snel als er in het voorjaar rupsen langs de eikenbomen omhoog klimmen. Dan weet jij ook wel dat de eikenprocessierups weer in het land is en je beter uit de buurt kunt blijven van de bomen en rupsen. De brandharen kunnen namelijk een negatief effect op je gezondheid hebben. Gelukkig werken gemeenten preventief aan het bestrijden van de eikenprocessierups. Maar wat nou als je de plaag, aantasting of ziekte niet herkent?

Expertise en betrouwbaar advies bij boomziekten

Gelukkig zijn er organisaties, zoals bijvoorbeeld BTL, die de expertise in huis hebben om een boomziekte te herkennen. Lukt dit niet op het oog of na uitvoerig onderzoek, dan maken zij gebruik van analyses die in het laboratorium uitsluitsel geven. Zodra er een oorzaak gegeven kan worden, kun je ervan uitgaan dat er ook oplossingen zijn die de boom zullen helpen. Je hebt daarom altijd een specialist nodig, die je kan bijstaan in dit onderzoek. Zo blijven de bomen en de natuur waarvan zij onderdeel uitmaken hun waarde behouden in jouw waardevolle landschap.